Welkom

Je vindt op deze website verslagen van interessante bij­een­komsten en events waar ik heen ben geweest en andere dingen die me bezighouden, zoals emancipatie, de toestand van de wereld, enz..
Je vindt hier blogs en artikeltjes vanuit een Pagan invalshoek, dit is mijn persoonlijke invalshoek en geen algemene Pagan invalshoek, die bestaat niet.
Daar kan je over lezen in dit artikeltje.

Martin Roek      


Laatste Nieuws

Geschreven door Martin Roek - 16 December 2023

Paganweb heeft sinds enige maanden een nieuwsbrief om je op de hoogte te houden van de laatste Paganpraat podcast en nieuw geplaatste artikeltjes op Paganweb en de websites rond Godinnen. Meer informatie: Pagenweb nieuwsbriefHet Zonnewiel van Tiel

Geschreven door Martin Roek - Update 2 januari 2024

Op 21 juni 2023 ging er een persbericht de wereld rond over de spectaculaire vondst van een zonnekalender in een ritueel landschap in Tiel.
Wat is de betekenis van deze vondst en hoe is dit allemaal gegaan?
Eind november 2023 verschenen de archeologische rapporten (elf dikke boeken) over het onderzoek ook als gratis te downloaden pdf's!


Paganpraat podcast

Geschreven door Martin Roek en Zia Elohka - Update op 1 juli 2024

Een Podcast over Goden, kracht­plaatsen, natuur spirits en andere heidense zaken.
Met Martin Roek, webmaster van www.Paganweb.nl en vele andere websites met paganistische inhoud en Zia Elohka, priesteres in de Tempel van de Godin in Amsterdam (www.GodinnentempelAmsterdam.nl).
De laatste afleveringen gaan over:
Bonus Aflevering: Het zonnewiel van Tiel,
Afl.24: Twee OBOD Druïden
Afl.25: Odin - Wodan
Afl.26: Energetische Bescherming
Afl.27: Rituelen
Afl.28: Sekten
Alf.29: met Indy over Vrijmetselarij
Afl.30: Contact met natuurspirits
Beluister deze podcasts op spotify via: www.Paganpraat.nl


Abe van der Veen

Geschreven door Martin Roek - 30 dec. 2023

Abe heeft geschiedenis gestudeerd aan de Universiteit van Groningen en is bekend als Abe de Verteller.
Zijn interesse gebieden waren o.a. de riddertijd en de geschiedenis van hekserij en de heksenjachten. Martin Roek en Zia Elohka waren voor de Paganpraat podcast met Abe in gesprek over de heksenvervolgingen in Nederland. Abe heeft ook meerdere boeken geschreven, o.a. over de mythologie van bomen, natuurgeesten en de kracht van symbolen.


Gunivortus Goos

Geschreven door Martin Roek - 28 oktober 2023

Schrijver van boeken
over heidense onderwerpen

Naar aanleiding van ons gesprek met Gunivortus in onze Paganpraat podcast, hier een overzicht van de vele boeken die hij inmiddels geschreven heeft. Dit zijn alleen de boeken die ik zelf heb en die ik allemaal zeer kan aanbevelen! Maak kennis met deze veelzijdige boeken, goed onderbouwd, en geschreven vanuit passie voor het onderwerp.


De Nornen

Geschreven door Martin Roek - Update op 16 oktober 2023

De Nornen uit de Noorse mythologie zijn drie schikgodinnen bij de bron Urd onder de wereldboom Yggdrasil.
Ze bepalen het lot van zowel de goden als van mensen, maak kennis met dit machtige drietal...


Heksia 2023

Geschreven door Martin Roek - Update op 27 september 2023

Heksia festival van 23 en 24 september 2023 in het Pre­his­torisch dorp in Eindhoven, met o.a. een modern Mabon ritueel, een Wyrd Web-ceremonie, een lezing over Seidr en Sittan en een lezing over volkse hekserij.Santeria lezing, Heksencafe Amsterdam

Geschreven door Martin Roek - Update op 23 september 2023

Zaterdag 18 Februari 2023 ben ik naar een lezing over Santeria geweest van Shar Ruth in het Heksencafe in Amsterdam.
Na een openingsritueel ter ere van de Orisha Elegua, legde Shar uit waarom ze begon met dit ritueel en wat deze Orisha betekent.
Je kan hier een verslagje van deze interessante lezing lezen...www.Bronnen-Krachtplaatsen.info

Geschreven door Martin Roek - Update op 22 oktober 2023

Website over Bronnen en Krachtplaatsen in Nederland en België, van de Runxputte in Heiloo tot de Dolmen van Wéris, met grafheuvels, oude Heilige Eiken, enz..
Inmiddels vind je zo´n 217 kracht­plaatsen op www.Bronnen-Krachtplaatsen.info.


Heksfest 2023

Geschreven door Martin Roek - Update op 7 Maart 2023

Drie jaar na de tweede editie van Heksfest hadden we gelukkig een derde editie op 25 en 26 februari 2023! Bij de vorige editie kon je niet naar alle lezingen en workshops omdat je ten eerste moest kiezen en ten tweede de ruimtes soms te klein waren om iedereen binnen te laten. Dit was deze editie verbeterd, de lezingen werden nu in de grote aula ruimte gehouden. Nadeel was dat er minder lezingen en workshops waren, voordeel was dat de lezingen nu voor veel meer mensen toegankelijk waren. Deze editie was ik er alleen Zaterdag bij, het programma was beidde dagen praktisch hetzelfde (Zondag alleen een andere band), dus lees hier m'n verslagje van Heksfest 2023!


www.Godinnen.info

Geschreven door Martin Roek - Update op 4 November 2019

Website over de Godinnen van Nederland en België, met informatie over o.a. Baduhenna, Brigid, Cunera, Holda, Nehalennia, Nerthus, Ostara en Tanfana. In de loop der tijd zullen er meer Nederlandse en Belgische Godinnen aan www.Godinnen.info toegevoegd worden.


Eenheid en verscheidenheid

Geschreven door Martin Roek - Update op 27 September 2019

Sommigen zien alle religies als één, als verschillende wegen met een ander uitzicht naar dezelfde bergtop. Er zijn ook Pagans en Heidenen die denken dat er een zekere éénheid te vinden is tussen alle verschillende groepen en tradities. Is dit reëel? Is deze eenheid geen utopie en kunnen we ons niet beter richten op het respecteren en het behoud van onze diversiteit en autonomie?


Godin Baduhenna

Geschreven door Martin Roek - Update op 15 Mei 2019

Nieuwe artikeltjes op de site rond de Godin Baduhenna. Over de cultusplaats in Velserbroek, een van de rijkste archeologische vindplaatsen rond de oude Friezen! Iets over een offerplaats in de Broekpolder in Heemskerk en over de verwante strijdgodin de Morrigan. Als laatste een leuk artikeltje over de mythologie rond Kraaien en Raven en wat we heden van deze intelligente vogels weten...


De God Tyr

Geschreven door Martin Roek - Update op 18 Juni 2019

De God Tyr is verbonden met gerechtigheid, het rechtsding ofwel het Ding. De Dinsdag is naar deze God vernoemd. Tyr heeft een hand opgeofferd voor het grotere goed en is de God van de volksvergadering. De God Tyr lijkt een oeroude God te zijn wiens rollen langzaam steeds meer overgenomen werden door Odin en Thor...


Mannen en Vrouwenrollen

Geschreven door Martin Roek - Update op 21 Januari 2018

Af en toe kom ik in een discussie over of zowel mannen als vrouwen Heks of Druïde zouden kunnen zijn. De één zegt stellig dat dit niet kan, de ander ziet de man-vrouw rollen ruimer. Hoe zat dit vroeger?


De Drievoudige Wet

Geschreven door Martin Roek - Update op 20 Augustus 2016

Vanuit India kennen we het begrip Karma; de wet van oorzaak en gevolg. The Wiccan Rede heeft het over een Drievoudige Wet; een soort van versterkte turbo karma. Is deze Drievoudige Wet te vergelijken met Karma of is het heel iets anders?


An Ye Harm None

Geschreven door Martin Roek - Update op 20 Oktober 2019

"Wanneer het niemand schaadt, doe wat je wilt" houdt in dat je anderen ook vrij laat te zijn wie ze zijn, dat andere ook vrij zijn te doen wat ze werkelijk willen. Dat geeft vaak toch wel de nodige problemen....


Vlam voor Vrede ritueel

Geschreven door Martin Roek - Update op 21 Januari 2019

Zaterdagmiddag 12 Januari 2019 nam ik deel aan een Vlam voor Vrede ritueel in Dordrecht.
Dit ritueel voor vrede en een rechtvaardige wereld is ont­wik­keld door Frigga Asraaf en is evenwichtig opgebouwd uit teksten, handelingen en gezang. Lees hier meer over de achter­gronden en een beschrijving van dit mooie ritueel...


PFI Lente Bijeenkomst 2019

Geschreven door Martin Roek  en  Serotia Vors - 31 Mei 2019

Verslagje van de Pagan Fede­ra­tion Lente Bijeenkomst - Ge­wor­teld in Traditie, op 25 Mei 2019 in Lunteren.
Ik heb een aantal interessante lezingen bijgewoond over o.a. Indonesisch animisme, de heidense Franken, een lezing van Sorita d´Este over de geschiedenis van hekserij en ik heb een mooie trancereis gedaan.


PFI Summer Symposium 2018

Geschreven door Martin Roek - Update op 13 Juni 2018

De PFI symposium middag op 10 juni 2018 werd geopend met een vlam voor vrede ritueel verzorgd door Frigga Asraaf en gedurende de middag drie lezeningen; de eerste over J.H.W. Eldermans, de tweede over natuurgeesten in IJsland, en de derde over bijgeloof en de wortels van volksmagie in Zuid Italië


De Wereld Verbeteren

Geschreven door Martin Roek - Update op 28 Oktober 2019

Pagans en Heidenen doen over het algemeen niet aan bekering; wijzen naar wat niet klopt en de anderen proberen te veranderen werkt bovendien niet. Ik maak me wel zorgen over de Aarde, hoe zouden we de wereld in positieve zin kunnen veranderen?


De Goden en Godinnen

Geschreven door Martin Roek - Update op 30 Augustus 2017

Archetypen of
echte zelfstandige entiteiten?

Niet alle pagans geloven dat er Goden en Godinnen bestaan, de één ziet het als gepersonaliseerde natuurkrachten, als archetypen, anderen zien er wel bewuste entiteiten in.
Voor mij persoonlijk zijn de Goden en Godinnen reële entiteiten...


De Godin Inanna

Geschreven door Martin Roek - Update op 7 April 2018

Vrijdag 30 Maart 2018 ben ik naar de volle maan viering rond de Godin Inanna geweest in de Tempel van de Godin in Amsterdam, een verslagje van deze leerzame en schitterende viering...


De Grote Boycot

Geschreven door Martin Roek - Update op 10 Mei 2020

De Grote Boycot bestaat uit het niet meer kopen van zaken die slecht zijn voor mensen, dier en de natuur. Er zit gif in ons voedsel, drinkwater, pannen hebben een giftige anti aan­bak­laag, medicatie is vaak slecht voor de gezondheid, we worden ziek van WiFi en mobiele telefoons...


Levensenergie

Geschreven door Martin Roek - Update op 5 September 2017

Levensenergie, in het oosten Prana en Chi genoemd, in Europa Numen en Macht of Kracht.
Wat is deze geheimzinnige levensenergie? Is deze meetbaar?
Frapant dat heel verschillende culturen een vergelijkbare Levensenergie kennen...


Slapen  &  Dromen

Geschreven door Martin Roek - Update op 23 April 2017

Iedereen droom vier à vijfmaal per nacht, maar niet iedereen herinnert zich dit. Dromen zijn bedrog zegt men, of laten we daar een schat aan zelf­ken­nis onaangeroerd?
Onze dromen kunnen een spiegel zijn waarin we onszelf kunnen zien zoals we werkelijk zijn. Met dromen leer je ook je schaduwzijde kennen...IJslandse Saga´s

Geschreven door Martin Roek - Update op 23 April 2017

Overzichtje van de IJslandse saga´s die ik in een Nederlandse vertaling gevonden heb, zoals de saga van Eirik de Rode, de Völsungen saga, de saga van de Groenlanders, de saga van Njal, Grettir, Gisli en de saga van Egil.   De Saga´s komen uit IJsland van de periode tussen 930 en 1030 na nul.


Animisme & Hylozoïsme

Geschreven door Martin Roek - Update op 16 Juli 2016

Het Hylozoïsme is de filosofie dat er geen onderscheid is tussen materie en geest. Het Animisme gaat nog een stapje verder met de stelling dat alles in de natuur bezield is. Men heeft het soms wat denigrerend over animisme; daar geloofde vroeger de primitieve mens nog in, men noemt het vaak een primitief geloof. Maar via de moderne natuurkunde komen we toch weer richting deze visies op de natuur...


De Godin Guanyin

Geschreven door Martin Roek - Update op 10 Oktober 2018

De Godin Guanyin wordt in China vereerd in vele Boeddhistische en Taoïstische tempels, ook in Shintoïstische tempels kom je haar tegen en vrijdag 24 Augustus 2018 ook in de Tempel van De Godin in Amsterdam...


Taoïsme

Geschreven door Martin Roek - Update op 19 Augustus 2018

Een kennismaking
         met deze filosofie


Het uit China afkomstige Taoïsme is meer een filosofie dan een religie.
Tao betekent ´de weg´, doch hier wordt niet zozeer ´de weg´ zelf mee aangeduid maar meer het ´gaan van de weg´.


T´ai Chi Ch´uan

Geschreven door Martin Roek - Update op 19 Augustus 2018

T´ai Chi Ch´uan is een serie van vloeiend in elkaar overgane slow motion bewegingen. Deze zijn meditatief, goed voor de gezond­heid en voor zelfverdediging.
Maak kennis met deze eeuwenoude Taoïstische bewegingsleer...


Homeopathie en de Inquisitie

Geschreven door Martin Roek - Update op 8 Augustus 2016

In India en Zwitserland is Homeopathie een erkende geneeswijze, in Nederland wordt het vervolgd door de moderne inquisitie. Hoe zit dat toch met deze natuurlijke geneeswijze?
Is de inquisitie iets uit de middeleeuwen of is deze gemoderniseerd?


Leven na de Dood

Geschreven door Martin Roek - Update op 1 Nov.2015

Ik schreef dit artikeltje voor de Samhain website, doch hier is het ook interessant om te lezen. Hoe het leven na de dood er uit zou kunnen zien wordt steeds minder een geloof en steeds meer een onderwerp van wetenschappelijk onderzoek...