De Wereld Verbeteren    108

De wereld lijkt af en toe wel gek te zijn geworden; oorlogen, aanslagen, haat en discrimerende opmerkingen naar mensen die anders zijn, je komt het heel vaak tegen.
We krijgen natuurlijk wel een vertekend beeld van de wereld omdat de media voornamelijk aandacht besteden aan de negatieve zaken. Er gebeuren ook veel positieve dingen in de wereld, daar kan je over lezen op postieve nieuws site´s als TheOptimist.nl en Hap­py­news.nl die een tegenwicht willen bieden voor al het negatieve nieuws in de reguliere, overwegend negatieve media.
Je richten op zaken die verkeerd gaan en die willen verbeteren geeft alleen maar meer strijd en wrijvingen met anderen die dan iets of zichzelf moeten veranderen. Dat werkt niet.
Hoe zouden we de wereld dan via onszelf op een positieve manier kunnen veranderen?
Hoe mensen spontaan zouden kunnen veranderen van binnenuit wordt mooi geïllustreerd met onderstaand voorbeeld:

De Honderdste Aap

De Japanse Macaca fuscata aap werd meer dan 30 jaar in het wild geobserveerd. In 1952 gaven de onderzoekers de apen op het eiland Kosjima zoete aardappels, die ze in het zand lieten vallen. De apen vonden de zoete aardappels lekker maar het zand vervelend. Een jong vrouwtje ontdekte dat dit opgelost kon worden door de zoete aardappels in een beek te wassen. Haar moeder leerde dit en haar vriendinnen leerden dit ook. Deze methode werd langzaam door verschillende apen opgepikt. Tussen 1952 en 1958 leerde alle jonge apen de zanderige zoete aardappels te wassen. Sommige volwassen apen namen dit van hun kinderen over, anderen bleven de aardappels met zand eten. Toen op een gegeven dag de zogenaamde "honderdste aap" dit truukje leerde...
Tegen de avond wast bijna iedereen van de troep de zoete aardappel alvorens deze te eten! Maar ook op andere eilanden verspreide deze gewoonte zich ineens razendsnel!

Er zijn dan ook al verschillende groepen die met het hierboven beschreven principe werken. De bekenste is de Trancedente Meditatie (afgekort: TM) beweging.

TM - Trancedente Meditatie

De TM-beweging kreeg in de jaren 60 veel bekendheid door de po­pu­lai­re band The Beatles. Meditatie heeft een gunstig effect op de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de beoefennaars.
Het effect van mediteren is sterker wanneer je dat gezamenlijk in een groep doet. Met het principe van de Honderdste Aap zou wanneer 1% van de bevolking van een stad gezamenlijk zou mediteren dit effect hebben op de criminaliteit, het aantal verkeersslachtoffers en op de hoeveelheid geweld en conflicten in die stad. Dit blijkt ook uit verschillende wetenschappelijke studies   (zie: The Optimist.nl en McTaggart blz.230-231).
Dit geld voor alle meditatie technieken, van TM tot T´ai Chi Ch´uan, met het gezamenlijk beoefenen creëert men een gezamenlijk veld dat direct effect heeft op de omgeving.
Helaas doet de TM-beweging het voorkomen alsof alleen hun meditatie techniek werkt en vragen ze hoge prijzen voor het leren van deze technieken.


Stadsverlichting

De Stadsverlichting beweging is geïnspireerd op de TM-beweging, met name op de positieve effecten van meditatie op de persoon zelf en op de omgeving. De beweging staat echter helemaal los van de TM-beweging en richt zich op het opzetten van meditatiegroepen in huiskamers verspreid over heel Nederland. De meditatie technieken van Stadsverlichting zijn eenvoudig zelf te leren aan de hand van het boek plus CD (kosten ± 13 euro) en verder kan men gratis gebruik maken van de website om huiskamer groepen op aan te melden en te vinden en zijn de meditatie bijeenkomsten ook gratis.


Vlam voor Vrede

Frigga Asraaf kwam met een mooi heidens initiatief: de Vlam voor Vrede. Iedere eerste maandag van de maand doet men thuis gelijktijdig een vredesritueel maar er komen ook wel groepjes de eerste maandag van de maand bij elkaar.
Met behulp van een geleide visualisatie maakt men een trance reis naar een vredesgaard tussen de werelden. In deze vredesgaard zijn alle vredeshoeders welkom: mensen, voorouders, goden, geesten van alle tradities, geloofs- en levensovertuigingen, allen die bereidt zijn tot samenwerking voor het goede van al wat leeft, van het meest nietige wezentje tot en met de aarde zelf.
Vuur speelt een belangrijke rol: vuur is een machtig iets, het trans­for­meert brandstoffen in energie, licht en warmte.
Brandstoffen voor de Vlam voor Vrede zijn de zorgen, wanhoop en angst, laat ze los in het vuur en het vuur transformeert ze tot licht, warmte, vrede, veiligheid en vrijheid.   Een mooi en krachtig concept!
Wanneer men samenkomt is dat ook rond een vuur en is men door middel van een vredeskoord die symbool staat voor de Vlam voor Vrede met elkaar verbonden. Van dit vredskoord maakt men ook armbandjes, als koord aan een trommel en/of op het eigen altaar, zo maak je hoewel je niet meer bij elkaar bent makkelijker weer een connectie met elkaar en de Vlam voor Vrede.
Een Vlam voor Vrede ritueel was een onderdeel van o.a. PaGe 2016 in September in België en in Oktober van SEI 2016 in Drenthe.


De wereld wordt steeds vreedzamer

In het boek Ons betere ik: Waarom de mens steeds minder geweld gebruikt van Harvard-psycholoog Steven Pinker lezen we echter dat de mensheid als geheel steeds minder geweld gebruikt hoewel het als we het nieuws bekijken lijkt alsof dit de geweldadigste tijd ooit is.
Ook uit de gegevens van de onderzoeker Max Roser van de universiteit van Oxford blijkt dat de wereld steeds veiliger wordt met minder doden door geweld (zie Scientas.nl).
De mensen worden volgens deze onderzoeken minder geweldadig mede vanwege betere levensomstandigheden en betere scholing. Ik denk echter dat ook bovengenoemde initiatieven hier een bijdrage aan leveren!

Martin Roek      Vlam voor Vrede ritueel

Geschreven door Martin Roek - Update op 21 Januari 2019

Zaterdagmiddag 12 Januari 2019 nam ik deel aan een Vlam voor Vrede ritueel in Dordrecht.
Dit ritueel voor vrede en een rechtvaardige wereld is ont­wik­keld door Frigga Asraaf en is evenwichtig opgebouwd uit teksten, handelingen en gezang. Lees hier meer over de achter­gronden en een beschrijving van dit mooie ritueel...


An Ye Harm None

Geschreven door Martin Roek - Update op 20 Oktober 2019

"Wanneer het niemand schaadt, doe wat je wilt" houdt in dat je anderen ook vrij laat te zijn wie ze zijn, dat andere ook vrij zijn te doen wat ze werkelijk willen. Dat geeft vaak toch wel de nodige problemen....